zondag 22 februari 2015

Alledaags ontbijtbrood en net even wat anders..

 

Gisteravond - oké het was al nacht - kwamen deze heerlijk geurende broden uit mijn oven. Twee eenvoudige zuurdesembroden met diverse zaadjes en een zuurdesembrood met rozemarijn, gruyère en wat zeezout. 
Een eenvoudig zuurdesembrood, bestaat dat? Jawel...! Er zijn desemrecepten waar je al dagen van te voren mee begint omdat er meestal met een voordeeg (pâte fermentée), sponge of poolish wordt gewerkt. Voor deze broden heb ik echter geen vorm van voordeeg gebruikt, maar heb gewoon de starter, zout, meel en water gemengd tot een vrij nat deeg. Vervolgens tussendoor regelmatig "stretch & fold" gedaan (kneden werkt echt niet met dit natte deeg) en laat in de avond gebakken. 
Omdat het proces van dit brood wat korter en eenvoudiger is, blijft de smaak heerlijk mild en is het brood zelf heel zacht met toch een knapperige korst.

Voor het brood met rozemarijn en gruyère kneedde ik wat takjes verse rozemarijn door het deeg met wat van de geraspte kaas. Bovenop het brood strooide ik voor het bakken nog wat zeezout. Na het bakken was er bovenop het brood een aardige verkleuring te zien, waarvan ik niet weet of het nu door het zout of door de verse kruiden kwam.

De binnenkant van het brood is lekker luchtig met niet al te grote gaten. Zalig met een plak kaas of zelfs gewoon zo, zonder beleg. 


Oja, deze kreeg ik van D. voor mijn verjaardag! Een prachtig boek met allerlei Duitse broodrecepten. Er valt weer vanalles uit te proberen! En dit boek is dan nog maar deel 1 van een hele serie; dat belooft wat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten